Szülőknek...

Senki nem kapott az újszülött gyerekéhez használati utasítást, így mindenki "vakon" próbálgatja a legjobbat adni a saját gyerekének. Nem biztos, hogy elsőre sikerül, de  hosszú évek alatt, kitartó gyakorlással van úgy, hogy jól mennek a dolgok, de van úgy is, hogy még a legjobb szándékunk ellenére sem találjuk az utat a gyerekünkhöz. Ez érvényes a táplákozásra, az érdeklődési körre, fizikai aktivitásra, érzelmi megnyilvánulásokra stb. Jó lenne, ha értenénk hozzá már a kezdetektől fogva, mert ezzel rengeteg konfliktust, félreértést, nézeteltérést, vitát, félretáplálást el tudunk kerülni.

Egy meg nem értett vagy félreértett gyerek komoly kihívás a szülőnek és erős trauma a gyereknek is. Ilyen esetben nap, mint nap szembe kell nézni (jó esetben) a konfliktusokkal. Rossz esetben pedig az elhallgatott, elnyomott érzelmekkel kell megküzdenie mind a két oldalnak. Hosszú távon egyik sem jelent megnyugtató megoldást, mivel a fent említett állapotok megmérgezik a viszonyt, legyen az akármilyen közeli is. Ennek okán a kapcsolatrendszer instabillá majd fenntarthatatlanná válik és csak idő kérdése, hogy mikor hullik atomjaira. Onnan már nagyon nehéz a visszaút. Mindez elkerülhető, ha ismerjük a gyerekünket. Ebben nagy segítség az alapvető testalkat mielőbbi meghatározása.

Miért fontos? Mert megismerem a gyerekem testi - lelki - szellemi működését. Érteni fogom a megnyilvánulásait, nem lepődöm meg a kérdéseitől, világos lesz az érdeklődési köre, irányultsága, nézőpontja. Nem várok el tőle olyat, amire a teste - lelke - tudata nem képes. A testalkatának megfelelően tudom táplálni és nem bosszant az, ha nem olyan, mint én. Nem feltétlenül kell keresnem magam benne, mert nem biztos, hogy mindenben hasonlít rám. De ez csak akkor nem zavar, ha értek hozzá, ha tudom, hogy miként működik. Megértésem lesz a gyerekemről és akkor leszek csak képes igazán nem ártani neki.
Ezért érdemes fontolóra venni, hogy célravezető mielőbb "megismerkedni" a gyerekemmel, hiszen csak akkor tudom neki a legjobbat adni, aminek köszönhetően ő meg a legjobbat tudja majd kihozni magából.
Aki úgy érzi, hogy mindent tud a gyerekéről és a lehető legjobban mennek a dolgok az egy rendkívül jó dolog és maradjon is úgy. Aki úgy érzi, hogy vannak még fehér foltok, annak pedig van szakértő segítség.
A szándék a teremtő ok és a tudás nem helyettesíthető semmivel.