Mi a baj a sztenderdekkel?

Az, hogy sztenderdek. Nem tesznek különbséget, sablonosak, nem egyediek, uniformizáltak, általánosak, nem személyre szabottak.

Az emberek nem egyformák, különböznek egymástól. Minden ember egy egyedi megjelenés, önálló személyiség, sajátságos testi és szellemi működéssel. Nem sztenderd, nem uniform, nem sablonos, hanem egyedi. Az egyedi jelleg egyéni bánásmódot igényel. A sztenderdekkel az a baj, hogy ezt nem tudják garantálni.

Nézzünk egy példát:

Cipőre lenne szükségünk. Cipőt, a cipőboltban lehet vásárolni, ami nagyon jó, mert így legalább nem kell mezítláb járnunk. Hasznos dolog a cipő, mert járás közben nem fázik a lábunk, nem nyomja a talpunkat a kavics és nem áll bele a tüske sem. Nagy boldogság ez, mert hosszú út áll előttünk. Olyan messzire kell eljutnunk, amilyen messzire csak tudunk. Kell a jó cipő, muszáj.

 A cipőboltban 42-es méretű cipőt lehet vásárolni, ez a sztenderd méret. Jó dolog ez, mert van cipő és ez a méret több embernek jó, mint amennyinek nem. Akinek 42-es a mérete az különösen boldog, még a 41-es is örül. A 40-es csak mosolyog, a 39-es már nem annyira. 38, 37, 36…majd lesz valahogy, elcsoszogunk benne ameddig tudunk. A 43-as már nem mosolyog, szorít a cipő. A 44-es, már lépni sem igen tud. 45, 46 meg majd letapossa a sarkát, ha belefér a lába egyáltalán. Mese nincs, haladni kell.

A 42-es méret jutott a legtovább. Második befutó holtversenyben a 40, 41. Valameddig eljutott a 39, 38, 37, de a 43-as és az attól nagyobb lábúak, hamar feladták és kihullottak a nagy menetelésből. Nem működött jól a sztenderd 42-es. Többeknek ártott, mint amennyinek használt. Ez a baj a sztenderdekkel.

Sztenderd dietetikai ajánlás: Egyél naponta ötször. Lesz olyan testalkat, akinél nagyon hasznos lesz. Lesz olyan, akit még támogat, de lesz olyan is, akit már nem. És lesz olyan, akire nézve kifejezetten káros hatással lesz.

De miért? Azért, mert nem személyre szabott, nem egyedi és nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy az emberek nem egyformák és különböző testalkatokkal rendelkeznek. A sztenderd dietetikai ajánlások mindenkit egy kalap alá vesznek és nem foglalkoznak azzal, hogy az emberek különböznek egymástól. Olyan lesz, mint a 42-es cipő. De nem járhat mindenki ugyan abban a cipőben és nem lehet mindenkire ugyanazt a méretű nadrágot ráadni, ahogy nem lehet egyformán táplálni sem az embereket.

Mi a megoldás?

Az alapvető ájurvédikus testalkat meghatározása mindenki számára. Az alapvető testalkat az egyén veleszületett anyagcsere-mintázata, a személyes anyagcsere kódja, ami őt jellemzi, ami róla szól és amihez igazítania kell az életében mindent szóban, tettben és gondolatban ahhoz, hogy a lehető legjobbat adhassa magának. Az alapvető ájurvédikus testalkat (Prakriti) meghatározása a kulcs, amivel maximalizálhatja a túlélését. A legfontosabb ismeret egy olyan személy számára, aki hajlandó felelősséget vállalni a saját egészségéért, az élete minőségéért és a saját kezében akarja tartani a sorsának alakulását. Aki ezt nem akarja, annak nincs rá szüksége. Ő is fog élni úgy, ahogy.