Az egészséged fontos, ne edd betegre magad!

-OK, de hogyan csináljam?

-Egyszerű. Az autód képes üzemanyag nélkül menni?

-Nem.

-A tested képes táplálék nélkül működni?

-Persze, hogy nem, naná. Enni-inni muszáj…vagy nem?

-Így van, táplálkozni kell. Máskülönben úgy jársz, mint az a bizonyos ló, ami mire megszokta volna az éhezést, addigra éhen halt.

-Nagyon vicces…..

-Szóval, az autód milyen üzemanyaggal megy?

- Benzinnel, 1.6-os benzines.

-Rendben, akkor tankolj bele gázolajat.

-Ha-ha-ha…ultra mókás, attól tönkre fog menni. Egy vagyonba kerülne kipucolni meg rendbe rakni.

-Aha, értem. Szóval nem mindegy, hogy mivel töltöd fel? Így van? Csak a benzinnel működik rendesen. Rendben...a TE tested milyen táplálékkal működik a legjobban? Azt tudod? Van róla fogalmad? Tudod egyáltalán, hogy mi kell neki a rendes működéséhez? Tudod egyáltalán, hogy mivel ártasz neki?

-Ööööö…hááát…ööö…nem, nem igazán. Honnan kellene tudnom? Ott a kaja, megeszem aztán ennyi. Nem mindegy? Kaja és kész. Lényeg az, hogy legyen valami. Nem?

-Értem. Szóval, az autódról tudsz mindent. Ápolod, szervizeled, óvatosan használod, rendesen eteted, kíméled, kitakarítod ha bepiszkolódik a belseje, ilyenek….Így van?

-Persze, vigyázok rá, naná. Használom minden nap. Nagyon meg lennék lőve nélküle. Idővel majd lecserélem egy újabbra, nem gond.

-Aha, értem. Ezek szerint az autód fontosabb neked, mint a tested. Jól mondom?

-Hááát…ööö, azért ez így nem igaz. Fontos a testem is, próbálok vigyázni arra is. Szóval…azért, ja…igyekszem.

-Értem...és mégis hogyan? Nem tudod, hogyan működik. Nem tudod, hogy van összerakva, mik a rendes működésének a feltételei, mi kell bele, hogy a legjobbat tudd kihozni belőle a legtovább. Össze-vissza eszel mindent össze-vissza időben, nem szervizeled, nem takarítod ki, ha bepiszkolódik a belseje, nem bánsz vele óvatosan. NEM tudod lecserélni egy újabbra öt vagy tíz év múlva. Felfogtad? Egy életre egy test. Ebben a kalandparkban, ez a szabály az érvényes. Nincs másik.

-OK, értem. Akkor most mit csináljak?

-Keress egy jó Ájurvéda terapeutát, aki meghatározza az alapvető testalkatodat. Ennek ismeretében már tudni fogod, hogy vagy „összerakva”, miként működsz, milyen erők mozgatnak és hatnak rád, mire kell odafigyelned és hogyan kell táplálkoznod ahhoz, hogy a lehető legtovább használhasd a testedet egészségben, gondok nélkül. Lesz egy saját „Használati útmutatód” és egy „Szervízkönyved” önmagadhoz. Az autódnál bevált, nem?

-Rendben, de jó lesz ez nekem?

-Valójában nekem tök mindegy, hogy mit teszel magaddal, mert nekem így is nagyon jó vagy, ahogy vagy. Csak jó lenne, ha tovább maradhatnánk együtt és nem maradnék haverok nélkül idő előtt. Jön majd az itt fáj-ott fáj, meg felugrik 1-2-3-10-20-30 kiló, meg a cukrom, meg már nem hajlik, meg nagyon ropog, meg a „már nem ehetek ilyet, mert bírja a gyomrom-epém-májam", meg már mindentől is puffadok, meg az allergiám, meg ez a hülye autoimmun izé, meg már élni sincs kedvem, ilyenek... Ezektől szeretnélek megóvni, de te döntesz.

-Jól van, hagyd abba! Akkor most mi legyen, hogyan tovább?

-Nos, keress egy képzett Ájurvéda terapeutát (legjobb, ha táplálkozástudományi szakember is egyben) és bízd meg azzal, hogy rakjon rendbe. Tudni fogja, hogy mit kell tennie. Ha minden rendben, akkor semmi gond. Ha valami nem okés, akkor majd úgy is mondani fogja, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy megszűnjön a probléma és mit kell tenni a továbbiakban, hogy soha többé ne jöjjön újra elő. Ennyi. Az Ájurvédával kapcsolatban, igazából csak két kérdés van. A „hogyan” és a „mennyi idő alatt” szűnik meg a kellemetlen állapot.

-Oké, ismersz valakit, aki jó ebben?

-Ha-ha-ha…egyet biztosan….elég jól…szerinted?