A Gúnák....

Az Ájurvéda filozófiai alapját képező Számkhja rendszer teremtéselmélete alapján a teremtett Világ a Purusa (ok nélkül létező szellemi, teremtő potencialitás) és a Prakriti (ok nélkül létező anyagi, teremtő potencialitás) találkozásából keletkező megrázkódtatás okán bomlik ki. Ekkor bontakozik ki a három Gúna (Szattva, Radzsasz, Tamasz). Röviden fogalmazva a Szattva a fény, a Radzsasz az energia és a Tamasz az anyag, a tömeg. Többféle jelzővel is ki lehetne fejezi őket, de azok már csak szinonimái ezeknek. Ez a három minőség fogja jellemezni a Tudat (Purusa) megnyilvánulását a Prakritiben (a formák világa).

Fontos azt megérteni velük kapcsolatban, hogy a Gúnák nem determináns elemei a formák világának. Ezek a minőségek nem a saját akaratuk szerint alakítják a formákat, mivel önálló tudattal nem rendelkeznek. Úgy tűnhet mintha erőkként mutatkoznának és mozgatnák az anyagot a rájuk jellemző minőség felé, de mindössze az aktuális tudati minőség alapján nyilvánulnak meg.

Amennyiben egyet értünk azzal, hogy vannak külső erők, amelyek képesek befolyásolni a tudatunkat, akkor ezzel elfogadjuk azt is, hogy vannak olyan állapotaink, amikor nem vagyunk tudatában a cselekedeteinknek és olyankor ezek a külső erők a kedvükre befolyásolhatnak minket oly módon, hogy mi tehetetlenek vagyunk velük szemben. Átvették felettünk az uralmat, azaz azt tesszük, amire ők utasítanak minket a tudatunk befolyásolásával és bábként működünk a hatásuk alatt. Ez nem igaz. Egyetlen erő sem képes befolyásolni minket, ha csak nem értünk vele egyet. Az egyetértés azt jelenti, hogy úgy döntök, hagyom magam befolyásolni a valamilyen erő által. Az erőt én fogom mozgásba hozni a döntésemmel és a vele való egyetértéssel. Ezek az erők önmagukban nyugvó potenciálként léteznek és a Tudat megnyilvánulásának megfelelően fognak mozgásba lendülni, illeszkedve az aktuális tudati minőséghez. Nem az erők fogják formálni a Tudatot. Ezek az erők továbbra sem rendelkeznek önálló tudattal, mindössze kiszolgálói a Tudatnak. Nem az erők fognak irányítani minket, hanem mi irányítjuk őket a folyamatosan változó tudatállapotainkkal. Nem a Tamasz fog engem tompaságba taszítani, hanem én döntök úgy, hogy hagyom magamon eluralkodni a Tamasz minőségeit. Nem a Radzsasz fog engem rángatni, hanem én adok teret az aktuális tudatállapotomnak megfelelően a Radzsasz minőségeinek. Fontos tudni, hogy ezeket az erőket mi irányítjuk, nekünk engedelmeskednek, minket fognak jellemezni bármelyiknek is nyitunk teret a tudatunkban. A döntés mindig a mienk és ezzel a felelősség is az erők felett. Dönts okosan.